Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co budu pro potkánka potřebovat?

PŘEPRAVKA

Hned první věc, kterou budete potřebovat na převoz miminka domů. Doporučuji si přepravku koupit již s ohledem na to, aby se tam vešel i v dospělosti. Nikdy nevíte kam budete chtít s potkánkem cestovat nebo kdyby bylo potřeba navštívit veterináře. Přepravka se může hodit i na umístění potkánka po dobu čištění klece, pokud ho nemáte možnost nechat někde na bezpečném místě o samotě. Na výběr je již mnoho tipů a barev přepravek. Nedoporučuji přepravky tipu malá klícka, protože potkánka nechrání před průvanem a hrozí nachlazení.

 

KLEC A JEJÍ VYBAVENÍ

Rozhodně nedoporučuji pro chov potkanů akvárium nebo boxíky (používají se běžně pro morčata). Klec zaručuje lepší cirkulaci vzduchu a hlavně více prostoru a nekonečné možnosti vybavení a tím i zpříjemnění a zpestření domova Jestliže chcete klec, ve které bude moci být potkánek již od miminkovského věku, tak vybírejte klece s rozestupem mříží 1cm!!! U větších rozestupů hrozí, že se protáhne v lepším případě ven, v horším si mezi mříže napasuje hlavičku a poraní se nebo nedejbůh zadusí.Vhodná klec není jen o velikosti, ale hlavně o vybavení, můžete mít klec o rozměrech 1m a v ní jednu poličku a naopak poloviční s výrazně bohatší výbavou...a věřte, že v takovém případě je desetkrát vhodnější ta druhá možnost. Určitě si nepořizujte klec, ve které by se potkánek sotva otočil. Jakmile někde uvidíte v popisku, že je klec vhodná pro křečka, tak to určitě nebude to pravé pro potkánka. Pro skupinu potkanů bývají nejlepší volbou klece od výrobců původně určené pro fretky. Umožněte svému budoucímu členovi rodiny dostatek pohybu i v kleci. Vybavení klece by se mělo skládat z poliček (myslete na budoucí údržbu, proto se vyhněte dřevu ideálně), hamaků (závěsné látkové postýlky), tunelů (nepořizujte tunely, kterými v dospělosti neproleze, vhodná je velikost od firmy Ferplast pro fretky), misky na krmení a napáječka (nedoporučuji dávat vodu do misky!!!). Lze vybavení rozšířit i o další záležitosti, fantazii se meze nekladou a Váš budoucí kamarád to jistě ocení. Ještě závěrem, klec neumisťujte na přímé slunce a stejně tak ne do průvanu. Lepší je i klec na něco položit než mít přímo na podlaze.

 

dscn0422.jpg

 

 

PODESTÝLKA

Není možné říci, která podestýlka je nej. Ale určitě je dobré se některým rozhodně vyhnout. Určitě pro potkany nejsou vhodné ve zverimexech hojně prodávané piliny (sice tam psávají často, že se jedná o hobliny, ale do těch to má hoooodně daleko). Piliny jsou velmi prašné a díky tomu dochází ke dráždění očí, dýchací soustavy i kůže. Můžou způsobit snadno zdravotní problémy a často také mohou být zdrojem parazitů (všenky, svrab). Já osobně doma používám hobliny přímo od truhláře, ale to běžně není k sehnání. Z prodávaných podestýlek mám pozitivní zkušenost s hrubou kukuřičnou podestýlkou. Pozitivní odezvy bývají i na dřevité odštěpky. Není na škodu vyzkoušet třeba postupně 2 nebo 3 tipy podestýlek a pak se rozhodnout, co Vám bude doma vyhovovat i s ohledem na úklid klece, lepší savost atd.

 

dscn0424.jpg

 

KRMENÍ

Základem by vždy měla být neustále k dispozici tzv. směska (směs různých zrnin a extrudátů určených pro drobné hlodavce doplněná o další ingredience). Nekupujte směsi určené pro morčata nebo králíky kvůli odlišnému složení!!! Já doma do směsky přimíchávám kočičí granule, ovesné vločky, corn flaky a nevařené těstoviny. Je potřeba dbát na to, aby si potkan nevybíral pouze jednu nebo dvě složky ze směsky a zbytek nechával být. V takovém případě mu zkrátka raději ,,nedejte nažrat´´ a nechte mu obsah misky s nedojedenou směskou i další den. Pokud tomuto chcete předejít, tak jsou k sehnání i granulované směsi, takže nehrozí vybírání jen některých složek, protože každá granule má stejné složení. Problémem, ale bývá, pokud je potkánek odmítá přijímat, že mu to přijde příliš fádní a raději by pestřejší stravu. Dále by měla být pořád k dispozici napáječka s čerstvou vodou. V případě cestování je možné vodu nahradit ovocem nebo zeleninou vloženou do přepravky.Na obrušování hlodáků by měli mít k dispozici v kleci sušené pečivo. Když si donesete domů mimčo, tak doporučuji dávat z počátku nějaký smetánek nebo jogurt (klidně i ochucený), aby se miminku usnadnil odstav od maminky. Pokud by ale miminko mělo po příchodu domů vlivem stresu z cestování průjmík, což se může klidně stát, tak určitě nedávat a počkat až bude zažívání opět v pořádku Stačí tak lžička až dvě, nedávat rovnou celý kelímek :o)))) Postupně frekvenci snižujte na obden atd. V dospělosti lze určitě také dávat mléčné výrobky (jogurt, sýr, cottage) ale jen občas jako takové zpestření stravy a oživení :-) To samé platí pro dávání těstovin vařených, brambor, masíčka apod. (mělo by se jednat jen o doplněk a ne denní záležitost). Naopak ideálně denně dávejte nějaký kousek zeleniny nebo ovoce (snažte se vyhnout hroznovému vínu a tropickému ovoci jako jsou mandarinky, pomeranče apod.). Velice vhodné ze zeleniny jsou saláty, protože mají pozitivní vliv na srst a kůži. Pokud budete dávat jakékoliv jídlo, tak hlavně ne kořeněné. Když budete doma dělat k obědu např. pečené kuře, tak můžete potkánkům klidně dát stehenní kosti včetně chrupavek, uvidíte jak se po nich vrhnou

 

 
DOSTATEK ČASU A LÁSKY

Není nic horšího než když je potkánek odsouzen k životu jen v kleci. Jsou to inteligentní zvířátka, co potřebují kontakt se svou rodinou, možnost se proběhnout a hlavně být součástí její rodiny a dění. Potřebují vědět, že jsou milováni a opečováváni s láskou. Proto si prosím předem rozmyslete jestli budete mít pro svého budoucího člena rodiny dostatek času i lásky.

 

SVOLENÍ OSTATNÍCH ČLENŮ RODINY NEBO DOMÁCNOSTI

Pokud zrovna nemáte ten luxus, že byste měli vlastní domácnost pouze a jen pro sebe, tak se určitě předem zeptejte, jestli někomu nebude potkan vadit. Přeci jen se mohou najít lidé, kteří by z potkana mohli mít panickou hrůzu a pohroma by byla na světě.

 

NĚKOHO, KDO MI POTKÁNKA BUDE OCHOTEN POHLÍDAT

Nikdy nevíte, co se může stát a je lepší myslet dopředu. Pobyt v nemocnici, odcestování na nějakou dobu mimo domov někam, kde by potkan nebyl vítaným návštěvníkem, cesta na dovolenou...Důvodů může být zkrátka mnoho. Zamyslete se předem i nad tímto a poptejte se známých