Jdi na obsah Jdi na menu
 


Holčičku nebo chlapečka?

2. 3. 2012

Než začnu cokoliv psát o hlavních rozdílech, tak bych předem ráda upozornila na důležitý fakt, že potkánci jsou živí tvorové s jedinečnou osobností a velkým duchem. To je důvodem proč existují vždy výjimky a nelze kluky zařadit do jedné škatulky a holky striktně do druhé!

Základním a na první pohled ihned vititelným rozdílem je velikost. Holčičky všeobecně nejčastěji bývají v rozptylu 300 - 400g. Kluci bývají nejčastěji okolo 500 - 600g. Ale pokud je klučina vysloveně lenoch nebo nemá možnost pohybu a ještě ke všemu je vykrmovaný, tak může být klidně tlustý a mít přes třičtvrtě kila. Ale to už je pak také na péči majitele. Rozhodně je velikost geneticky podmíněná a pokud budou oba rodiče menšího vzrůstu, tak pravděpodobně nemůžete očekávat chlapečka s váhou 650g, ale budete třeba ráda za 450g. Stejně tak se ale se může stát, že sourozenci v dospělosti budou mít rozdílnou váhu v extrému i 100g rozdílu, i když budou žít ve stejných podmínkách. Někomu vyhovuje ta drobná velikost holčiček a někdo naopak je rád, že má takříkajíc na co sáhnout a že mu prostě ten potkánek připomíná, když to přeženu medvídka :-)

Další rozdíl bývá povaha nebo lépe řečeno elán a zvídavost. Holčičky bývají od přírody spíše průzkumnice a takové neposednější. Chtějí všechno vidět, všechno zjistit a jakoby zažít nějaké to dobrodružství, že si někam vyšplhají a půjdou si to očíhnout :o)) Kluci tyto manýry většinou mívají tak do puberty a pak je to postupně přejde a stanou se spíše lenoušky, co si rádi poleží a jen tak je něco nerozhodí z míry :-) Tím samozřejmě nechci říci, že by se vůbec nehýbali :o))) Ale, že to zkrátka nebývají akční hrdinové, co poběží po sedačce, rázem skočí na křeslo, na stůl apod. Ale jak již jsem psala výše, jsou výjimky potvrzující pravidlo.

Často se budoucí majitelé obávají, že by kluci mohli být cítit. Co se týče ,,pachu´´, tak potkani všeobecně narozdíl třeba od myší nesmrdí (za předpokladu, že jim je klec pravidelně čištěna a nežijí tzv. na hnoji). Problémem bývá, pokud si načůrají do hamáčku nebo na poličku a pak si do toho lehnou, to pak samozřejmě cítit mohou být. Proto já osobně mám v klecích např. poličky mírně nakloněné, aby moč mohla stékat dolů a netvořily se loužičky. Doma mám jak samečky tak samičky a opravdu jsem si nikdy ani já ani nikdo z rodiny ani z návštěv nepovšimli, že by kluci byli cítit jako třeba myší samci myšinou. Potkánci jsou všeobecně velice čistotná zvířata, která o sebe pečují a tráví mnoho času čištěním svého těla, i když si veřejnost myslí praví opak.

Ještě mě teď napadlo se zmínit o tom, že samičky potkanů mívají v průměru každé 4 dny (zhruba od 3 měsíců do 1,5 roku nebo i déle, to je individuální) říje. Většinou ve večerních hodinách. Projevy bývají různé. Na některých holkách to skoro není poznat, pokud nepřijdou do styku se samcem (s těmi mívají problém hlavně chovatelé, když se jim nedaří zjistit vhodný den k páření) až po extrémy, kdy samička na sebe nenechá téměř ani sáhnout. Celá ztuhne, prohne se v zádech, vibruje ušima. Může se začít klepat celá, ztuhle vyskočit do vzduchu a poskočit dopředu. Ono se to takhle špatně popisuje, ale raději to také zmiňuji, protože to může v krajním případě působit až jako nervová porucha a když majitel netuší, že se jedná o fyziologický jev, tak to dokáže pořádně vyděsit. Říje trvají několik hodin a jak jsem již napsala, tak jsou většinou večer nebo přímo v noci.