Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak seznámit potkany?

2. 3. 2012

Hned na úvod je nutno poznamenat, že potkánci, jakožto vysoce inteligentní zvířátka mají své povahy....každý je originál a podle toho je nutno k nim i přistupovat.



Obecně platí pravidlo, že čím mladší je starousedlík, tím snadněji proběhne seznámení a přijetí nového člena do skupiny. A stejně tak hraje důležitou roli i věk nově příchozího myšáka. Jelikož miminko v podstatě pro skupinu nepředstavuje ,,nebezpečí´´ v podobě ohrožení vůdčí pozice ve skupině ( alfa jedinec ho nebude považovat za soka v boji o vedení skupiny ). Automaticky se zařadí na poslední místo a až s postupem času, jak bude dospívat po fyzické i psychické stránce, si začne budovat své postavení a zařazení v dané skupině. To ovšem neznamená, že nelze do fungující skupiny zařadit i dospělého jedince! Je to možné, ale šance je nižší a v takovém případě velice záleží na povaze všech zvířat ve skupině a též na jejich zkušenostech z minulosti. Seznamování a zařazování dospělých jedinců může skončit velice nebezpečně, a proto je lepší, aby se o to pokoušeli již zkušení majitelé, kteří jednak již vědí, co mohou očekávat a také vědí jak se v případě nezdaru zachovat.


Jak postupovat?
Seznámení nově příchozího člena je vždy nejlepší provádět na NEUTRÁLNÍ půdě (myšleno místo, které již ve Vaší domácnosti žijící myšák nepovažuje za své území, které musí chránit proti ,,nepříteli´´). K takovému účelu může posloužit např. postel, přes kterou přehodíte deku. NIKDY seznamování neprovádějte rovnou v kleci. Ikdyby byl Váš mazlíček sebehodnější, nemůžete vědět jak na nováčka zareaguje. Na postel vyndejte mimčo, nechte ho se chvilku projít a prozkoumat okolí a poté k němu přidejte druhého. V žádném případě neodcházejte, ale bedlivě sledujte jejich vzájemné reakce. Je možné, že bude miminko ze strachu utíkat, když se k němu zvláště veliký samec přiblíží, aby si ho očichal. Může i začít ze strachu pištět, ale to není důvod k tomu, abyste seznamování ukončili. Záleží i na povaze miminka jestli to je pohodář a flegmatik nebo je trošku bojínek a bude zkoušet ,,hrát na city´´. Druhý myšák bude mimčo zkoumat, očichávat ze všech stran, může ho i povalit na záda, aby mu odhalil bříško....toho se vůbec nemusíte lekat. Pokud vše půjde dobře, tak si mimčo takto důkladně prozkoumá a pak si půjde zkoumat okolí ( začne ho ignorovat ). V takovém případě jste na zdárné cestě k úspěchu! Abyste miminko umístili do stejné klece, tak je velmi důležité před takovým krokem klec velice důkladně vyčistit včetně veškerého zařízení, aby došlo k odstranění všech pachů. V ideálním případě pokud je to možné se pozmění interiér klece, aby výsledek byl nový pro všechny. Jako první by mělo do klece přijít miminko, aby si klec mohlo v klidu projít a zjistit jak se kam dostane a co je kde umístěno. Po chvíli můžete přidat i původního obyvatele. Dvířka ze začátku nechte raději otevřena, abyste v případě šarvátky mohli zasáhnout co nejrychleji. Pro seznamování a všeobecně pro chod skupiny a případné ujasňování pozic v jejím rámci platí pravidlo: Dokud neteče krev, nezasahovat, vyjasní si to sami mezi sebou. Ikdyž to někdy může vypadat nebo znít hrůzostrašně, tak věřte, že se to vyplatí a předejte tím zbytečným komplikacím vlivem neuváženého zásahu v nepravý okamžik. Proto se nelekejte i momentu, kdy bude miminko popotahováno za kožíšek apod.

Pokud se nezadaří, tak existují různé fígle a pokusy o nápravu, ale to se již řeší individuelně podle konkrétního problému. V takovém případě se rozhodně nestyďte obrátit na chovatele s žádostí o radu.