Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak si rezervovat potkánka?

2. 3. 2012

Miminko si můžete rezervovat buď předběžně z ještě nenarozeného vrhu nebo konkrétní z již narozeného vrhu (v takovém případě nám prosím pište pouze o miminka, která mají u sebe nápis VOLNÝ/VOLNÁ, ať nedochází ke zbytečnému nedorozumění, jelikož zbylá miminka v daný okamžik nejsou z různých důvodů k mání).



Jak rezervaci provést?
V ideálním případě prostřednictvím emailu, který je uveden v sekci Kontakt.
Jako předměť uveďte konkrétní jméno miminka nebo rezervace. Obsahem mailíku by v prvé řadě mělo být Vaše jméno, abychom věděli s kým máme tu čest si psát. Dále oceníme nějaké informace ohledně Vašich zkušeností s potkánky nebo případně jinými zvířátky, zda by myšák měl kamaráda a zkrátka vše důležité i nedůležité, co Vás v daný okamžik napadne důležité ke sdělení :o))
Další podstatnou informací pro nás rozhodně bude za jakým účelem si chcete myšáka pořídit. Má-li se stát Vaším věrným mazlíčkem nebo uvažujete o jeho zařazení do chovu ( počítáme mezi to i vrh uskutečněn v rámci mazlíčkářů ).
Ikdyž jste potkánka nikdy neměli, tak to není důvod k tomu, abyste se báli nám to napsat, protože od toho jsme právě tady....abychom Vám v začátcích, ale i kdykoliv v budoucnu podali pomocnou ruku v podobě rad a návrhů.
Do budoucna budeme vděční za trvalý kontakt v podobě informací ohledně zdravotního stavu, povahy a všeho o čem se s námi budete chtít podělit ( samozřejmě fotečky vždy potěší ).
U zájemců mladších 15 let vyžadujeme osobní odběr s někým z rodičů, abychom měli jistotu, že bude miminko doma vítaným členem.
Než se rozhodnete miminko rezervovat, tak se prosím zamyslete i nad Vaší časovou možností ohledně péče, jelikož se jedná o zvířátka vysoce inteligentní vyžadující denní kontakt. A v neposlední řadě pouvažujte i o období dovolených, zda budete mít možnost hlídání v době Vaší nepřítomnosti.
Pokud jste až dosud nenarazili na překážku, tak se moc těšíme na Váš email!!!




Kdo má přednost při rezervaci?

Hlavní přednostní právo máme samozřejme my jakožto mateřská stanice.
Na druhém místě je majitel tatínka vrhu, pokud má o miminko zájem. Dále se pokračuje dle pořadníku, tak jak si napíšete za sebou. Výjimku tvoří spolupracující chovatelé a zájemci, kteří již od nás potkánka měli, ale bohužel došlo k jeho úmrtí a touží po novém parťákovi.
Vyhrazujeme si právo na změnu rezervací, které je uplatňováno zcela výjimečně.




Jak probíhá odběr miminek?
Prosím zamyslete se i nad tímto aspektem dříve než učiníte rezervaci, jelikož to je nedílná součást, bez které by se k Vám miminko nemohlo dostat.
Miminka v žádném případě neposíláme kurýrem, prostřednictvím ČD nebo jakýmkoliv jiným způsobem bez dohledu.
Upřednostňuji osobní odběr v Praze.
Samozřejmě chápeme, že ne vždy to je možné, a proto není problém se domluvit i na jiném městě a miminko poslat přes věrohodného a zodpovědného převozníka, pokud se Vám podaří někoho takového mezi svými příbuznými nebo známými sehnat (někdy se podaří převozníka sehnat i přímo nám, ale to je skutečně nadstandard se kterým nemůžete předem počítat).


Máte zájem o dlouhosrstého (LH nebo LH satin) potkánka?
V takovém případě si prosím přečtěte nejdříve následující řádky. Jsou dva druhy lidí, jedni kterým se tato varieta líbí a druzí, kterým se naopak nelíbí...a v podstatě i třetí, kteří se s touto varietou nikdy nesetkali nebo o ní ani neslyšeli. Podstatný rozdíl oproti jiným potkanům je v osrstění, jak již napovídá název. LH potkani (někdy názýváni LH velveteen, případně LH curly) mají srst delší, odstávající od těla a zvlněnou. LH satin (někdy označováni pouze LH) se vyznačují delší srstí, která rovněž odstává od těla, ale je rovná a lesklá. Jelikož je toto osrstění velice náročné na stravu, která musí být kvalitní a výživná, tak bývají miminka o něco drobnější než u jiných variet, ale to nebývá při odběru příliš zřetelné. V žádném případě to neznamená, že by potkánci zůstali drobnější...naopak v této linii chováme nadprůměrně velké potkánky. Je nutno uvést, že se u této variety můžete zejména v období kolem puberty (patrně způsobeno hormonální změnou) setkat se stroupky na kůži (nezasvědcenými mylně považováno za kožní svrab). Není nutno aplikovat ivomec nebo jiné antiparazitikum. Osvědčený máme veterinární šampón Lactaderm, kterým se kůže obden ošetřuje a stroupky postupně vymizí. Již nekolikrát jsem se setkala s pomluvou, že dlouhosrstí potkani jsou od jednoho roku opelichaní ne-li přímo lysí a oškliví...i tento mýtus bych velice ráda odstranila, jelikož zdravý jedinec má krásnou srst po celý svůj život. Srst může díky své délce působit řídčeji, ale jedná se pouze o optický klam. Zde místo nějakých slibů raději přikládám odkaz na album s naším samečkem ve věku dva a půl roku: ZDE
Za zmínku rovněž stojí výjimečná povaha, která se v naší linii předává z generace na generaci a na kterou jsme velice pyšní. Nejeden sameček z vrhů po LH rodičích je v domácnosti s malými dětmi a nedochází k projevům agrese ani vůči menším dětem. Samečci bývají velice mírní bez sklonů k dominanci a naprosto ideálně splňují předpoklady domácích mazlíčků. Holčičky jsou samozřejmě také mírné a milé společnice, ale přeci jen jsou akčnější jak se na holčičku sluší a patří. Jelikož se za odchovy této variety skrývá dlouholetá a usilovná práce, kterou bychom neradi nechali nevhodným a senzacechtivým množením znehodnotit, tak jsou preventivně miminka ať již přímo dlouhosrstá nebo i jejich sourozenci určeni výslovně na mazlíčky (nemají na nich býti prováděny jakékoliv odchovy), výjimku tvoří odchovanci, kteří zůstávají v naší chovné stanici nebo jsou po domluvě pro nás k dispozici u nového majitele (chov možný pouze na odchovy pod naší CHS). Asi to bude hodně lidem připadat velice striktní a nesmyslná podmínka, ale věřte, že jsme si již mnohokrát ověřili, že je oprávněná a chrání dobré jméno nejen naší chovatelské stanice, ale hlavně zdraví a povahu této variety. Z výše uvedených důvodů, kterými je náročnost chovu ale zejména z důvodu mimořádných kvalit a usilovné práce jsou tato miminka dražší než tomu bývá u jiných variet. A proto prosím abyste si pozorně celé toto povídání pročetli ještě jednou a pokud se i přesto rozhodnete si dlouhosrstého potkánka pořídit, tak věřte, že budete u nás srdečně vítáni a věříme, že nebudete nikdy litovat.




!!!Vzhledem k předchozím negativním zkušenostem nedáváme až na výjimky potkánky na Slovensko a do Polska!!! - děkujeme za pochopení